Pelawat tinggal lebih lama di Macau pada 2020, kata kerajaan
Toto

Pelawat tinggal lebih lama di Macau pada 2020, kata kerajaan

Purata tempoh penginapan pelawat ke Keluaran SGP meningkat sebanyak 0.2 hari tahun ke tahun kepada 1.4 hari pada tahun penuh 2020, dengan pelawat semalaman https://fcuzhhorod.com/ (2.8 hari) meningkat sebanyak 0.6 hari, menurut data yang dikeluarkan pada hari Rabu oleh Perkhidmatan Perangkaan dan Banci Macau. Namun begitu, bandar  raya itu menyaksikan penurunan mendadak dalam jumlah agregat ketibaan pelawat tahun lepas kerana pandemik Covid-19.

Macau menyaksikan penurunan 85 peratus tahun ke tahun dalam ketibaan pelancongnya untuk 2020, dengan jumlah pelancong masuk masuk setahun penuh hampir 5.90 juta, menurut biro statistik. Data itu datang dengan latar belakang gangguan perjalanan dan pelancongan di seluruh dunia, di tengah-tengah wabak itu.

Bilangan pelawat semalaman untuk tahun penuh 2020 berjumlah 2.82 juta, turun 84.9 peratus daripada tahun sebelumnya. Hampir separuh daripada pelawat itu telah direkodkan pada Januari, sebelum beberapa langkah untuk membendung penularan Covid-19 diperkenalkan. Jumlah pengunjung semalaman menyumbang 47.9 peratus daripada jumlah ketibaan pelawat, menunjukkan data rasmi.

Inisiatif rangsangan perbelanjaan kerajaan Macau untuk pengguna tanah besar China, termasuk tawaran diskaun yang ditujukan kepada pelancong, untuk https://pageantsnews.com/ penginapan hotel dan penerbangan melalui beberapa platform e-dagang, telah membantu dalam meningkatkan penginapan pelancong, Setiausaha Ekonomi dan Kewangan Lei Wai Nong berkata demikian. untuk menekan dalam beberapa kali.

Dalam ulasan kepada media tempatan awal bulan ini, pegawai itu menegaskan bahawa kerajaan akan terus mengusahakan langkah-langkah rangsangan perbelanjaan, untuk menggalakkan penginapan lebih lama oleh pelancong dan meningkatkan penggunaan mereka di Macau.

Pelawat tanah besar adalah satu-satunya kumpulan pengguna yang berhak – dalam kebanyakan kes – untuk masuk tanpa kuarantin ke Macau.

Pada 2020, Macau menerima kira-kira 4.75 juta ketibaan pelawat dari tanah besar China, penurunan 83 peratus berbanding tahun sebelumnya. Mereka yang melakukan perjalanan di bawah Skim Lawatan Individu (IVS) – yang dihentikan sementara pada akhir Januari 2020 dan hanya disambung semula ke seluruh https://valshawcross.com/ negara menjelang akhir September – mencapai hampir 1.87 juta, turun 85.7 peratus daripada 2019.

Ketibaan pelawat dari wilayah jiran Guangdong mencecah 2.75 juta pada 2020, menyumbang 57.8 peratus daripada jumlah keseluruhan pelawat tanah besar China. Pengembara IVS dari Guangdong berjumlah hampir 1.41 juta, menyumbang 75.4 peratus daripada jumlah agregat ketibaan IVS pada tahun penuh.